OVER ONS

In de jaren zestig werd een Kinder- en Jeugdkoor opgericht onder leiding van Erna E.Lischke. Enkele jaren later richtte zij eveneens het meisjeskoor Sweet Jubilance op en na een  succesvolle periode ging in 1971 Sweet Jubilance over in gospelgroep Arise.

Vanaf dat moment stond de gospelgroep onder leiding van Wolfried Kaper -
zoon van Erna E.Lischke - en repetitor Jos Mulder.

Na enkele mooie gospeljaren besloot Wolfried Kaper dat Arise toe was aan een volgende stap en startte het koor onder zijn deskundige leiding met het instuderen van het eerste klassieke werk, de Markus Passion van Reinhard Keiser. De eerste uitvoering vond plaats in de Bovenkerk in Kampen in april 1982,


In de daaropvolgende jaren weerklonken prachtige grote werken in de Buiten- en Bovenkerk in Kampen, waaronder Bach’s Passionen, veelal begeleid door het Ensemble Conservatoire.

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en in die periode is het repertoire flink toegenomen. Vele werken zijn uitgevoerd: De Krönungsmesse van Mozart, Purcells Dido & Aeneas, de Missa Criolla en Navidad Nuestra van Ariel Ramirez, Requiem van Faure, Messiah en Te Deum van Händel en nog vele andere.

Het feit dat Arise klassieke werken uitvoert, wil niet zeggen dat het koor de lichte of moderne muziekgenres heeft afgezworen. Integendeel, het is juist de combinatie van klassieke en lichte muziek die Arise maakt tot wat het is: een koor wat er in slaagt om het enthousiasme, het lef en de ‘swing’ uit het oorspronkelijke gospelrepertoire te laten weerklinken in eeuwenoude klassieke stukken of moderne composities van Wolfried Kaper (Passie- Oratorium The Passion and Death of Jesus Christ en KerstoratoriumThe New Born King) en andere hedendaagse componisten (Hymni Medievaeles en On the Pulse of Morning van Jaques Reuland).


Op 17 juli 2021 is onze dirigent Wolfried Kaper tot ons aller verdriet overleden.


Vanaf november 2021 staat Arise Kampen onder leiding van Sander van den Houten, dirigent en Jos Mulder repetitor.