Categorieën
Nieuws

O große Lieb

Het eerste koraal dat in de Johannes Passion een plaats krijgt, begint met “O große Lieb”. Het komt nadat in het openingskoor de “Herr unser Herrscher” is toegezongen en het verhaal begint met het verraad van Judas, die met de gewapende dienaren van de hogepriesters op zoek is naar Jezus.

Op de vraag van Jezus “Wen suchet Ihr”, klinken twee maal de heftige korte koordelen, “Jesum von Nazareth”, agressief van karakter. Als blijkt dat Jezus gevangen wordt genomen, vraagt Hij wel om de discipelen te laten gaan.

Tegenover de gewapende gevangenneming staat dan direct de liefde waar het koraal mee begint. De baspartij kent in “auf diese Marterstraße” een chromatisch dalende gang, dat wil zeggen as, g, ges, f, e, in die dalende lijn volgen de halve toonsafstanden elkaar op. Dit is in de barokmuziek een uiting van naderend onheil.

We vinden het op dezelfde plaats in de sopraanmelodie ook, in es, d, des, c. Dubbel op dus. De “Lust und Freuden” waarin de gelovige mens zich zelf ziet, is in de melodie van de sopranen vrij laag en krijgt als tegenstelling de hoog klinkende afsluiting “und du mußt leiden”.

Symboliek is de meestercomponist uit de barok ook niet vreemd.