Over ons

In de jaren zestig floreerde een Kinderkoor en Jeugdkoor onder leiding van Erna E. Kaper-Lischke. Later richtte zij het meisjeskoor Sweet Jubilance op. Na die succesvolle periode werd in 1974 gospelgroep Arise opgericht. Vanaf de oprichting is de leiding in handen van dirigent Wolfried Kaper en repetitor Jos Mulder.

Na enkele jaren besloot Wolfried Kaper dat Arise toe was aan een volgende stap en begon het koor onder zijn deskundige leiding met het instuderen van het eerste klassieke werk.

Vol spanning gaf Arise begin jaren tachtig in de Bovenkerk in Kampen een onvergetelijke uitvoering van de Markus Passion van Reinhard Kaiser. In de daaropvolgende jaren weerklonken prachtige grote werken in de Buiten- en Bovenkerk in Kampen, waaronder Bach’s Passionen, veelal begeleid door het Ensemble Conservatoire.

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en in die periode zijn zowel de leden als het repertoire flink gegroeid. Vele werken zijn uitgevoerd: De Krönungsmesse van Mozart, Purcells Dido & Aeneas, de Missa Criolla en Navidad Nuestra van Ariel Ramirez, Requiem van Faure, Messiah en Te Deum van Händel en nog vele andere.

Het feit dat Arise klassieke werken uitvoert, wil niet zeggen dat het koor de lichte of moderne muziekgenres heeft afgezworen. Integendeel, het is juist de combinatie van klassieke en lichte muziek die Arise maakt tot wat het is: een koor wat er in slaagt om het enthousiasme, het lef en de ‘swing’ uit het oorspronkelijke gospelrepertoire te laten weerklinken in eeuwenoude klassieke stukken of moderne composities van Wolfried Kaper ( Passie- Oratorium The Passion and Death of Jesus Christ en Kerstoratorium The New Born King) en andere hedendaagse componisten (Hymni Medievaeles en On the Pulse of Morning van Jaques Reuland).


Arise Kampen in 2019

OVERZICHT VAN UITGEVOERDE WERKEN:

Reinhard Kaiser
Markus Passion

Gabriel Faure
Requiem
Offertorium (luisterfragment)

Antonio Bononcini
Stabat Mater

Gioacchino Rossini
Petite Messe Solennelle

Wolfgang Amadeus Mozart
Requiem
Krönungsmesse

Joseph Haydn
Die Schöpfung

Georg Friedrich Händel
The Messiah
Te Deum Laudamus

Johann Sebastian Bach
Weihnachtsoratorium
Matthaus Passion
Johannes Passion
Motetten

Johann Christian Bach
Magnificat

J.Reuland
Hymni Mediaevales
On the Pulse of Morning

Wolfried Kaper
The Passion and Death of Jesus Christ
The New Born King
Requiem

Ariel Ramirez
Misa Criolla
Navidad Nuestra

Bruckner
Te Deum

Henry Purcell
Dido and Aeneas

Antonio Vivaldi
Gloria

Francesco Durante
Magnificat